Kroatien Ny EU-medlem 2013 – och Serbien att börja prata om medlemskap

I en uppsättning årsredovisningar – utgåva den 12 oktober 2011 – informerade kommissionen om de senaste årens framsteg mot anslutning från EU till västra Balkan, Turkiet och Island.
Kroatien ansökte om medlemskap 2003 och kommer troligen att hålla folkomröstning om EU-medlemskapet tidigt nästa år. Sedan 2006 har stöd från kroatiska medborgare till EU-medlemskap hela tiden varit över 50%. Stödet har dock i viss mån minskat under åren. En opinionsundersökning som genomfördes i september 2011 visar att den förväntade folkomröstningen skulle vara 82%, 14% svarande skulle inte rösta, medan 4% inte är beslutna om deltagande i folkomröstningen. Av de svarande som skulle rösta vid folkomröstningen skulle 58% rösta för Kroatiens anslutning till EU, 31% av de svarande förklarade sig emot, medan 11% förblir obeslutna.

 

Konferens Stockholm Skrgrd – Konferensguiden & anlggningar!

“Den transformativa kraften i EU: s utvidgningsprocess kan ses mest uppenbarligen i Kroatien”, sade kommissionär Štefan Füle när rapporten utkom. “Idag är Kroatien mycket annorlunda än landet som ansökte om anslutning till Europeiska unionen för ett decennium sedan. Demokrati funktioner. Grundläggande rättigheter respekteras. Ekonomin har förvirrat finanskrisen. ”

Dessutom meddelade kommissionen att anslutningsförhandlingar skulle inledas med Montenegro, ett Balkanland som ansökte om medlemskap under 2008. Och att Serbien skulle få EU-kandidatstatus – Serbien ansökte om Medlemskap 2009.

Anhållandet av de två återstående ICTY-indikatorerna avlägsnade definitivt ett stort hinder från Serbiens europeiska väg. Men förslaget att inleda förhandlingar med Serbien är inte ovillkorligt. Kommissionen uppgav att samtal skulle kunna inledas så snart som Serbien “uppnår ytterligare betydande framsteg när det gäller att uppnå följande nyckelprioritering: Ytterligare åtgärder för att normalisera förbindelserna med Kosovo i enlighet med stabiliserings- och associeringsprocessens villkor genom att: fullt ut respektera principerna om inkluderande regionala samarbete”.

Serbien uppmanas av kommissionen att upprätthålla reformmomentet för att eftersträva “nödvändig grad av överensstämmelse med medlemskapskriterierna med särskild uppmärksamhet på rättsstatsprincipen och fortsätta sitt konstruktiva engagemang i det regionala samarbetet och att stärka de bilaterala förbindelserna med grannländerna länder”.

“Den positiva åsikten om den kroatiska ansökan om EU-medlemskap kommer säkerligen att ge våra partner i SEE [Sydösteuropa] ytterligare stimulans för att fortsätta med reformerna på sin integrationsväg i euro”, konstaterade det kroatiska utrikesdepartementet och europeisk integration.