Roll av fysisk aktivitet vid hantering av kronisk smärta hos äldre vuxna

Utbredningsestimaterna för kronisk smärta bland äldre (> 65 år) i Förenta staterna kan vara så höga som 60% till 75%, med ännu högre priser för äldre vuxna i bostadslokaler eller vårdhem.1,2 Epidemiologiska studier indikerar Att förekomsten av kronisk smärta ökar med åldern upp till 7: e decenniet av livet och sedan platåer eller något avtagande.De vanligaste typerna av smärta hos äldre vuxna inkluderar lungryggsmärta, ledgångsartrit (t.ex. knä och axel) och perifera Neuropatisk smärta (ofta sekundär diabetes). 4,5 Smärta främjar fysisk funktionsnedsättning, minskar livskvaliteten, 8 och är dyr för både den enskilda upplever smärtan och nationen.

En ny studie visade att den nationella kostnaden för smärta överskred kostnaden för nationens prioriterade hälsoförhållanden (t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar, neoplasmer, endokrina, näringsmässiga och metaboliska sjukdomar), med kostnader från 560 miljarder dollar till 635 miljarder dollar per år.9 Oroande, mer Än en halv miljarder människor är för närvarande över 65 år i USA, där detta antal förväntas tredubblas före 2050.10. Eftersom antalet äldre vuxna stiger, kommer sårbarhet och kroniska tillstånd i samband med smärta sannolikt att öka proportionellt. Således kan primärvårdspersonal (PCP) förvänta sig att möta en stor utmaning vid smärtlindring hos äldre patienter. Med tanke på belastningen av kronisk smärta hos äldre är möjliga förebyggande åtgärder både försiktiga och av största vikt.
Föreskriv fysisk aktivitet förebyggande
Regelbunden fysisk aktivitet är ett väl accepterat tillvägagångssätt för hantering av kronisk smärta och rekommenderas ofta som ett komplement till farmakoterapi. Fysisk aktivitet kan också spela en viktig roll vid förebyggande av uthållig smärta hos äldre vuxna. Tyvärr blir vuxna stillastående med stigande ålder, och följaktligen uppnår de flesta äldre vuxna inte de lägsta fysiska aktivitetsrekommendationerna från American College of Sports Medicine (ACSM) .11,12 Detta dokument kommer att ge en översyn av nuvarande bevis för Rollen som fysisk aktivitet i förebyggande av uthållig smärta hos äldre samt göra ett fall för rollen som fysisk aktivitet i bekämpning av 2 kända och gemensamma riskfaktorer – fetma och nedgången i centrala smärtmodulerande processer – för kronisk smärta hos äldre vuxna.

Nuvarande bevis och rekommendationer
Medan upplevelsen av smärta och fysisk aktivitet förefaller kopplad tvåvägs, visar montering från potentiella epidemiologiska studier att en fysiskt aktiv livsstil kan minska risken för att utveckla kronisk smärta hos äldre vuxna.13-15 I en prospektiv kohortstudie av tvillingar, Fysisk aktivitet och infallsvagel, 1 av de vanligaste formerna av kronisk smärta hos äldre vuxna hos äldre, undersöktes.15 Att vara engagerad i ansträngande fysisk aktivitet vid baslinjen var starkt skyddande för att utveckla LBP (antingen av kortare och Längre tid) vid 2 års uppföljning. Dessutom konstaterades ett förhållande mellan ökande frekvens av ansträngande fysisk aktivitet och omfattningen av den skyddande effekten.15 Ansträngande fysisk aktivitet definierades som tungt trädgårdsarbete, långa promenader (> 30 minuter) eller cykelturer, lagsporter eller dans.
En 14-årig prospektiv longitudinell studie undersökte effekten av aerob träning på muskuloskeletala smärta hos äldre vuxna som var Runners Association-medlemmar och samhällskontroller.13Runnare hade märkbart minskat smärtnivåer i förhållande till kontroller, trots att sprickor var något mer utbrett bland de löpare. Dessutom var övningen associerad med en väsentlig minskning av muskuloskeletala smärta, även efter kontroll för kön, baslinje kroppsmassindex (BMI) och slitage. Dessa stora prospektiva studier ger övertygande bevis för den skyddande effekten av regelbunden måttlig intensitet fysisk aktivitet för ryggsmärta och muskuloskeletala smärta hos äldre vuxna.
Även om orsakssambandet inte kunde utläsas, stödjer flera stora epidemiologiska epidemiologiska undersökningar sambandet mellan kronisk smärta och regelbunden fysisk aktivitet hos äldre vuxna.14-16 Bevis från Nord-Trondelag Health Study (HUNT 3), som involverar mer än 46 000 deltagare hittade ett linjärt samband mellan kronisk smärta och frekvensen, varaktigheten och intensiteten av fritidsövning för deltagare över 65 år.14 Ett U-format förhållande mellan kronisk smärta och övningsfrekvens upptäcktes emellertid för individer i åldern 20 till 64 år I vilken inaktivitet och överaktiv aktivitet var förknippad med kronisk smärta.15 De olika kroniska smärta-träningsrelationerna mellan åldersgrupper berodde på en lägre total fysisk aktivitet bland äldre vuxna jämfört med medelålders och yngre vuxna. I linje med detta teoretiska U-formade förhållande mellan kronisk ryggsmärta och fysisk aktivitet.

Sanering i Stockholm